Procurorii DIICOT au dat zilele trecute una din cele mai mari lovituri din istoria luptei impotriva crimei organizate. Au anihilat una din cele mai periculoase grupari din lume, "Academia infractorilor romani".
Presa a relatat pe larg acest subiect, insa noi va spunem ce nu s-a scris pana acum. Procurorii DIICOT au stabilit ca „Academia infractorilor romani” actiona asemenea gruparii sarbe „Pantera roz”. Aceasta din urma a dat peste 300 de spargeri in ultimii 16 ani. Banda sarba era formata din aproximativ 200 de membri si a devenit celebra dupa ce a jefuit magazine de bijuterii din intreaga lume. Potrivit presei internationale, membrii acestei grupari au spart, in urma cu opt ani, un magazin din Dubai, in mai putin de un minut, ei furand bijuteri de peste 11 milioane de euro.
Testul
Interesant este la ce probe erau supusi membrii gruparii romane conduse de Adrian Botez, zis „Tata”, si de ce au fost asa greu de prins. Pentru a se asigura ca, in cazul in care sunt prinsi de politisti nu vorbesc, acestia trebuiau sa dea un test. Celor care erau cautati pentru infractiunile comise li se spunea ca au fost turnati de catre anumite persoane. Si le erau aratate poze cu asa zisi turnatori. In fapt, acestia erau membri ai familiei respectivului, insa liderii gruparii se faceau ca nu stiu acest lucru.
In realitate, familia infractorului nu vorbise cu oamenii legii, insa noii recruti nu stiau. Iar oamenii lui „Tata” speculau acest lucru. „Le spuneau sa-si elimine rudele (fara sa le precizeze ca stiu de legatura de sange-n.r), si le puneau cutitul in mana”, spun sursele noastre. Cei care schitau cel mai mic gest de ezitare nu erau primiti in gruparea infractorilor. Iar cei care erau de acord erau trimisi pentru pregatire mai departe, fara ca vreuna din rudele lor sa pateasca ceva. In aceasta etapa, selectia se facea in case conspirative inchiriate pe perioade scurte, iar sefii purtau cagule pe fata, astfel incat sa nu poata fi recunoscuti.
Spargeri la minut
In acest caz nu au putut fi interceptate telefoanele, si asta pentru ca membrii gruparii nu aveau voie sa detina sau sa discute la mobil. Ei nu aveau voie nici sa intre pe retele de socializare. Cazul a fost instrumentat prin metodele clasice de ancheta, ceea ce a implicat un numar foarte mare de investigatori. Acest lucru se explica prin faptul ca nu s-au putut folosi metode moderne, precum localizarea GPS sau pozitionarea membrilor grupului prin metoda triangulatiei semnalului telefoanelor mobile.
Multi dintre membrii gruparii lui Adrian Botez, zis „Tata” proveneau din familii sarace sau de la casele de copii. Acestia erau antrenati sa jefuiasca un magazin de bijuterii in mai putin de un minut. Inainte de a fi acceptati in banda, oamenii lui Botez trebuiau sa semneze un regulament care continea obligatii si sanctiuni, si sa completeze un formular in care mentionau date legate de familie si situatia medicala. La acest dosar era atasata si o fotografie si fire de par, pentru ca, in caz de nevoie, sa fie indentificati dupa ADN. Aceste masuri sunt impuse, de altfel, si cadrelor militare.
Hotii au actionat in mai multe tari din Europa si au furat din magazine de lux bijuterii si ceasuri in valoare totala de zece milioane de euro. Loviturile durau cateva minute.(B.V.)